2011. december 8., csütörtök

Christiania

Christiania: színesre festett házak, bóklászó kutyák, multikulturális tömeg, fűszag (engem is minden reggel megcsap)…de az ottlakóknak Christiania teljesen mást jelent: otthont, környezetet,önálló közösséget saját önkormányzattal, ahol kb. 675 felnőtt és kb. 250 gyerek él.

A történet a hatvanas évek végén kezdődött, amikor a dán fiatalok új életmódot kerestek, amely nem versengésen, hanem az egymás iránti tiszteleten alapul. 1971 augusztusától önállósulni vágyó fiatalok kezdtek beköltözni, egyedül és párokban. A hideg tél után 1972 tavaszán sokan idejöttek és elkezdtek önkormányzatot szervezni. A várossal és az állammal is sikerült megegyezni az itt lakás keretfeltételeiről, így 1975-re a közösséget "társadalmi kísérletként" általánosan elfogadták.
Christiania alapítása idején a könnyű drogok használata már általános jelenség volt.
A Pusher Street (erről már biztos többen hallottatok) nem szándékosan lett kialakítva, hanem egyszerűen ez volt az a környék, ahol az árusokat legkönnyebben meg lehetett találni. A könnyű drogok sohasem jelentettek itt problémát, és ezt a bűncselekmények alacsony száma is mutatja. A rendet nem a helyi rendőrség, hanem motoros bandák tartják fenn. A "christianiták" nem törvényen kívüliek. Adót fizetnek, munkahelyeket teremtenek külső embereknek is, de egy valamihez ragaszkodnak, ahhoz, hogy másképp éljenek.

Röviden tömören ennyi lenne Christiania. Láttam róla egyszer egy filmet, ahol interjút adott egy 1985 óta Christiania lakos nő. Később az interjút megtaláltam a neten is. Ebből vágtam be nektek a lényeget. :)
Én eddig csak kétszer voltam Christianiában. Elsőre nekem félelmetes volt. Az egész olyan elhagyatottnak tűnt, az emberek is teljesen máshogy gondolkodnak mint ahogy mi... Zsoltival körbejártuk az egészet. Van ott minden. Be lehet ülni enni, inni. Van mindenféle bolt, ahol kézzel készített ruhákat, táskákat, szobrokat, képeket stb. tud az ember vásárolni. Van egy hatalmas műhely, ahol csak csajok dolgoznak. Gyertyatartóktól kezdve minden fémmel kapcsolatos dolgot csinálnak, amit végig is nézhet az ember. Nappal én nem láttam fű árusokat (lehet csak nagyon elbújtak). Egyszer voltunk este is, épp ezért, hogy megnézhessem mi zajlik ott este. Hát én ledöbbenten álltam a könnyű drogokat áruló emberkék előtt, és néztem hogy kik vásárolnak. Volt ott minden, általános iskolás, nyugdíjas, terhes kismama, fiúk, lányok...mindenki...
A dán fiatalok szerint nem sok jó buli van fű nélkül..

Mit gondoltok erről az egész Christiania érzésről?



Remélem nem untattam senkit :) Itt most 1000 ágra süt a nap, remélem nálatok is!

Puszillak titeket!





4 megjegyzés:

  1. de érdekes, erről én még sosem hallottam.(mondjuk inkább déli országok felé vonzódom ezért lehet.) alapvetően tetszik mikor filmekben is látok ilyen újfajta berendezkedési módokat, utópisztikus életfelfogást, csak általában amikor már jobban megismerem az a fanyar érzés kap el, hogy hiába szar, de mégiscsak jobb a mienk. nemtudom ezt rendesen leírni, remélem azért érted mire gondolok.=)
    amúgy ma itthon is sütött a nap, meg meleg is volt, csak a szél kifújta mindenki agyát.mondjuk szerintem egy kis havazás jobban illene decemberhez.
    további szép estét neked.

    VálaszTörlés
  2. értem persze :) Dániának ehhez a részéhez én sem vonzódom...szeretem az én kis nyugis életem :)
    A hatalmas szélről hallottam, később ide is ideért :( nagyon fúj a szél, és szakad az eső :(
    puszi

    VálaszTörlés
  3. én is voltam már ott többször, nekem tetszik, szeretek a tóparton üldögélni :) néha-néha jó elmenni de lakni biztos nem szeretnék ott. úú a kedvencem a Christiania byke tudod amiben tudják vinni a gyerekeket :D

    VálaszTörlés
  4. Én is erre gondoltam :) nem szeretnék, és nem is tudnék ott élni, de biztos mi is elmegyünk még egy jó párszor ;)
    júúj igen :) az a bicikli nagyon menő, mi is akarunk majd egyet:) de elég borsos ára van...:)

    VálaszTörlés