2012. március 12., hétfő

Eltérő nézetek

Mai téma a suliban a férfi és női párkapcsolat, és a gyerekek voltak. Leginkább 4 pontra összpontosult a beszélgetés:
  • jó dolog-e fiatalon gyereket szülni
  • jó-e a gyereknek ha bölcsődébe, óvodába járatják
  • kinek kell vigyázni a gyerekre
  • jó-e ha a nő függ a férfitól
Rajtam kívül, mindenki egy hullámhosszon volt, ezért gondoltam megosztom veletek, mert lehet bennem van akkor a hiba.

Kezdjük az első ponttal:
Mindenki szerint a lehető legtermészetesebb dolog fiatalon (19-23) évesen gyereket vállalni. Mert "együtt nőhetek fel a gyerekemmel". Hurrá...
Én úgy gondolom ez egy nagy butaság, mert először egy biztos háttér (értem itt a biztos munkát, egy családi fészket és egy megbízható szerető társat) kell. Ezután ha "beindult a szekér" jöhet a baba. Igazából nem épp szerencsés dolog gyerekkel a hónunk alatt elvégezni az iskolát, vagy épp megkeresni az igazit, vagy elgondolkozni, hogy basszus én még egy percet sem dolgoztam, és hoppá még anyucival-apucival élek....

Második pont:
Egyöntetűen kijelentették, hogy nem. A gyerek KÁRÁRA válik a bölcsőde és az óvoda. Szerintük a világ legtermészetesebb dolga az, ha az anyuka otthon marad, még a gyerek fel nem nő. Ehhez is csak gratulálni tudtam. 
Természetesen nem azt mondom, hogy szülés után azonnal passzoljuk le a picit, és álljunk vissza a munkába, de úgy gondolom hogy pl. itt Dániában 1 éves kora után a pici elkezdhet bölcsődébe járni..ami nem rossz dolog, mert vele egykorú kicsikkel fejlődhet, játékosan tanulhat és nem utolsósorban ember centrikus lesz, nem kezd el sírni ha anyun kívül ránéz valaki.

Harmadik pont:
Mindenki szerint CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az anyuka képes erre, mert az apukának halvány lila gőze sincs arról, hogy a gyerek mért sír. Ugyan már...Egy első szülött babánál, az anyukának nem kell ugyan úgy ezt megtanulni? A gyereknek is szüksége van arra, hogy apuval is legyen....Hatalmas baromság, hogy ez nem így van.

Negyedik és egyben legjobban felcsesző pont volt a mai napban :D :
Mindenki szerint természetesen ez tökéletes...ők otthon a gyerekekkel a párjuk pedig keres a családra. Rajtam kívül senki sem dolgozik, megjegyzem mindenki bőven 8-10 évvel idősebb nálam és a csoportból 4 embernek van nem egy nem két gyereke...
Akármennyit keresne a párom, és akármennyire nem szorulnánk rá arra, hogy én is munkába álljak, én akkor megtenném... magamért. Ennyi kell ahhoz hogy érezd te is vagy valaki. Hogy igen ezt ÉN vettem magamnak, ezt pedig ÉN vettem neked...Ha nem lenne munkám elnyomva érezném magam, és úgy érezném függök valakitől...

Ti mit gondoltok?

10 megjegyzés:

  1. Kb egyetértek veled!:) Egyedül ahhoz tudok hozzáfűzni, hogy nálunk pl vagyunk hárman testvérek, én vagyok a legidősebb, és velem anya itthon volt gyesen, aztán a két öcsémmel pedig már apa, és kiválóan elvoltak, egyikük sem szenvedett lelki károkat:) Szóval szerintem nem rossz a bölcsi egyáltalán ha egyik fél se tudja megoldani az otthonmaradást, de a gyes is kiváló alternatíva.
    A többivel mind mind egyetértek, és rám is úgy szoktak nézni mint egy bolondra emiatt..

    VálaszTörlés
  2. Én az 1. pontot cáfolnám: 20 évesen szültem, igaz, volt már hátterünk és az exférjem nagyon szeretett volna gyereket.
    Nem is paráztam annyira a csöppséggel, mint a barátnőim most, hogy 30 felett szülnek... :)))
    A másik: tök mókás úgy tenni, mintha a kisöcsénk lenne! Mármint a gyerek is benne van a buliban. :D
    A többi pontokban igazad van! Menjen bölcsibe, oviba, mert egyébként nagyon magának való lesz a gyerek (mint én! (mert én egyikbe sem jártam!!! Anyámra mérges is vagyok...) ;)
    Csak nagyon idézőjelben megsúgom: nem szeretik a férfiak, ha többet keres a nő, ezért én azt a hozzáállást kultiválom,
    hogy a férj legyen a "fő" családfenntartó, mert a gyerek születése után egyébként haszontalan fogja magát érezni. (tapasztalat)
    Ugye, értitek???
    Puszó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem azt mondom, hogy 35 évesen kell elgondolkozni, hogy jöhet-e az első baba, csak azt, hogy nekem 20 évesen nem ez az első dolog amire most épp gondolni szeretnék :D

      Törlés
  3. Dóri, az én véleményemet már ismered.
    Azt gondolom egy 20as éveiben járó nő/lány kinek mi, sokkal lazábban tudja venni a gyerekkel járó gondokat, dolgokat. Sokkal szabadabb és nyugodtabb lesz mindkét fél. Tapasztaltam már a 30 körül szülő nő gyerekvállalási nézeteit, tetteit. Egy homokszem nem érheti a gyereket, mert akkor biztos belefog halni. Sokkal jobban félti egy idősebb anya a gyerekét, már-már betegesen, mint egy fiatal.... Gondolj bele, 30 évesen vagy után szül egy nő gyereket, mire 18-20 éves felnőtt lesz a csöppségből, közel 50 évesen éri meg mindezt.... Nem mindegy, hogy az embernek fiatal v idősebb a szülője....
    Az meg hogy bölcsi-ovi.... Bölcsibe nem jártam, oviba is csak két évet... El kell képzelni annak a gyereknek az életét, akinek már-már 5-6-7 évesen fejlett személyiséggel kerül be egy idegen közösségbe, ellentétbe azzal akit 3, de maximum 4 évesen kerül közösségbe. Az meg h a gyerek elég sokat beteg miután berakják a bölcsibe-oviba, anyukának fel kellene tudni fogni, h nem "kiveszem a gyereket, mert ez nem állapot h beteg szegény..." Oké tényleg sajnálatos dolog, de ha állandóan kicibáljuk a közösségből, sose erősödik meg az immunrendszere...
    Apuci is kiveheti a részét a gyereknevelésből... a tisztábarakástól, fürdetéstől, etetéstől kezdve a "most nem mehecc el buliba" vagy most nem tudok elég pénzt adni, mert kell másra is.
    Pusssz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félreértés ne essék, én sem szeretnék 30 felett lenni az első gyerekem érkezésekor..de úgy gondolom, hogy a mai világba már nem lehet "maradi" szülő...én 50 évesen is rugalmas, fiatalos anyuka leszek, mert annak kell lennem.

      Törlés
    2. Szerintem a gyerekneveléshez való hozzáállás nem kor kérdése hanem neveltetésé, meg hogy ki mit lát példaként/ellenpéldaként maga körül. Az én szüleim kifejezetten liberálisan neveltek/nevelnek bennünket, és nem azért, mert húszévesek voltak mikor születtünk.

      Törlés
  4. Csak gratulálni tudok neked kislányom ehhez a monológhoz! Igazi, céltudatos mondatok egy okos lány tollából és agyából! Örülök, hogy mindezt leírtad, én mindenben egyetértek veled.
    Csak így tovább!

    VálaszTörlés